Zorê Çayı’na HES projesi Meclis’e taşındı

DİYARBAKIR – Zorê Çayı’nda yapılması planlanan ve ‘ÇED olumlu’ raporu alan HES projesi mahkeme tarafından iptal edilmişti. Ancak aynı şirket tarafından hazırlanan yeni rapor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü tarafından “ÇED olumlu” kararı verildi.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, yeni gelişmeyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

‘MEZRALARIMIZ SULAR ALTIN KALACAK’

Cupolo, soru önergesinde, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2014’te Maya Enerji Üretim Şirketi tarafından, Batman’ın Sason ilçesinin Balbaşı, Çağlı, Heybeli ve Yıldız Köyleri ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Hamzalı, Ayhanköy ve Kayahan köyleri sınırlarında Zorê Çayı’na yapılması planlanan HES için ‘ÇED olumlu’ kararı vermiş, Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi, projeye verilen ‘ÇED olumlu’ raporunu ‘hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı’ gerekçesiyle iptal etmişti” hatırlatmasında bulundu.

Mevcut iptal kararının ardından aynı şirketin, ‘Metin HES (Kayser Barajı), malzeme ocakları, kırma-eleme tesisi ve beton santrali projesi’ adı altında 1,256 sayfalık yeni bir ÇED başvurusunda bulunduğunu belirten Cupolo, “Şirketin başvurusu sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü ‘ÇED olumlu’ kararını 6 Eylül’de askıya çıkarmıştır” dedi.

Cupolo, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yurttaşların ve STK’lerin yedi yıldır mücadelesini verdiği ve buna ilişkin basına yansıyan haberlerde ‘Mezralarımız tamamen sular altında kalacak. Bölgede verimli tarım arazilerinin olduğu yerler burası. Buranın geçim kaynağı hayvancılıktır. Tek bir mezrada bile beş tane çiftlik var. Köylülerin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık alanları yok edilecek, HES’in devreye girmesiyle birlikte Muş-Diyarbakır yolu da sular altında kalacaktı. Projeyle yurttaşların toprağı da ikiye ayrılıyor. Köylüler kendi toprağına gitmek için kilometrelerce yol gitmek zorunda kalacak’ ifadeleri yansımıştır.”

‘PROJEDEKİ ISRARIN SEBEBİ NEDİR?’

Cupolo, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin şu soruları yanıtlamasını talep etti:

– Amacı ‘çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak’ olan Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin (ÇED), Zorê Çayı HES projesinde; çevre değerlerinde yaratacağı onulmaz zararlara rağmen Bakanlığın projedeki ısrarının sebebi nedir?

– Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi’nin ‘hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı’ gerekçesiyle iptal ettiği ‘ÇED olumlu’ raporuna rağmen aynı firmaya nasıl ve hangi gerekçelerle ‘ÇED Olumlu’ raporu verilmiştir?

– Tarım ve Orman Bakanlığı projenin çevresel, ekonomik, tarım ve hayvancılık politikalarına etkisi üzerine değerlendirme yapmış mıdır? Yapmışsa bu değerlendirmede bakanlığın dikkate almadığı noktalar nelerdir? (DUVAR)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir